Odd Fellows

de Wander Penny

Vanaf de vroegste dagen van de Odd Fellows gaven de logeleden hun reizende leden een financiële bijdrage voor onderweg. Dit was de gewoonte t.b.v. Odd Fellows die door het land reisden, op zoek naar werk. Dit heette een ...`Tramping Allowance’ . De term is ontleend aan de oorspronkelijke betekenis van het Engelse werkwoord 'to tramp', wat toen betekende ‘reizend op zoek naar werk’. Het woord "tramp" kreeg later de betekenis van zwerver.
De informele term "wander penny" werd soms gebruikt als naam voor deze betalingen.

Deze reizende leden van de Orde kregen meestal voldoende geld voor drie dagen verblijf en voedsel tijdens hun reis. Elke loge had daarvoor een potje.
Aanvankelijk konden zij een speciaal reiswachtwoord gebruiken. Dit reiswachtwoord was bekend bij alle Loges, maar het werd elk kwartaal veranderd. Dit uiteraard om fraude te voorkomen.
Dit systeem in het Verenigd Koninkrijk heeft zich voortgezet tot in de eerste jaren van de 20e eeuw. Toen heeft de Staat de Werkloosheidsuitkering geïntroduceerd. Vervolgens is het Odd Fellowsysteem van `Tramping Allowance’ (wander penny) ingetrokken.
Zelfs toen al beschouwde men de Loges, door hun hoge idealen en doelen, als vrijdenkers.
Vandaag aan de dag herinnert de “Wander Penny” ons er aan anderen o.a. op humanitair gebied gul te helpen.