Odd Fellows

Eigenbelang de wereld uit?

Leerlingen houden publiek de spiegel voor bij essaywedstrijd Odd Fellows
“Wij mensen, verbruiken meer, dan de aarde kan opbrengen.” Jeanette Jansen, 5 VWO Winkler Prins Scholengemeenschap te Veendam, droeg haar  essay voor voor een publiek van ca. 80 mensen in de Veenborg te Sappemeer en reikte hen praktische tips aan hoe onze leefwereld te verbeteren.
Stefan Ridderbos, eveneens van de Winkler Prins, schetste op aansprekende wijze de hoop van Arman, uit een ontwikkelingsland, die maar één droom heeft: naar school gaan. Dit zette hij af tegen de dagelijkse tegenzin om naar school te gaan van een Westerse scholier.
Eigenbelang en zelfverrijking, hoe bewegen we de maatschappij tot andere waarden? Marrit Claus en Birger IJsenbrand hielden het publiek een spiegel voor. Marrit, leerlinge 5 VWO van Scholengemeenschap Ubbo Emmius te Stadskanaal: ”Ga eens na bij jezelf: wanneer heb jij voor het laatst iets gedaan wat echt hélemaal voor een ander was?”  “Je hoeft natuurlijk geen nieuwe Mandela te worden, maar je kunt wel verandering brengen” was haar opdracht.
“Nog niet eerder hadden wij zoveel belangstellenden” sprak voorzitter Elle Zandstra van de commissie Odd Fellow Jeugdprijs Groningen Zuid-Oost. Namens de gemeente Hoogezand-Sappemeer sprak wethouder Lindeman de leerlingen toe in de Veenborg te Sappemeer. Hij prees hun bevlogenheid met onderwerpen, die ook de politiek bezighouden, zoals arm en rijk.
Eindelijk was het verlossende moment daar! Marrit Claus en Birger IJsenbrand kwamen als beste van  drie rondes uit de bus. Zij hebben een studiereis van 2 weken naar Amerika en Canada gewonnen. De Odd Fellows organiseren al jaren deze kans voor leerlingen met het oog op het bereiken van wereldwijde broederschap.