Odd Fellows

Hard of zacht?

Een van de kernwaarden van de Odd Fellows is de Waarheid. Waarheid met een hoofdletter, dat wel. Odd Fellows zeggen dat ze zoeken naar die Waarheid. Big deal, zult u zeggen. Wie zoekt, zal vinden. De vraag is alleen: wat zult u dan vinden?
In sommige opzichten is de Waarheid iets keihards. Het is ja of nee. Een 1 of een 0 om het maar eens binair uit te drukken.
Lag het maar zo gemakkelijk als bij het spel "Wie is het?" Een spel waarbij je door het stellen van vragen poppetjes om kunt laten vallen totdat je uiteindelijk het juiste poppetje overhoudt. "Is het een man?" Een bevestigend antwoord maakt onmiddellijk duidelijk dat de helft van de poppetjes niet meer meedoet: dat zijn allemaal vrouwen. Exit vrouw. Een reductie van 50%. Grote stappen snel thuis.
Odd Fellows proberen zich een levenlang bezig te houden met de zachte kant van de Waarheid.  Vaak voegen zij er onmiddellijk aan toe, dat die waarheid nooit gevonden kan worden. Zij onttrekt zich aan ons gezicht. Zij is diffuus.
Dat klinkt eigenlijk wel boterzacht. Maar past heel goed bij juist deze tijd waarin een ieder van ons zijn eigen waarheid zoekt. Er is geen groot uniform verhaal meer waarin een kleine set waarden en normen breed gedeeld worden. Veel mensen zijn hun eigen zoektocht naar de Waarheid begonnen en voelen zich daar prima bij. Voorwaarde daarbij is wel dat zij hun eigen waarheid niet als zaligmakend gaan beschouwen. Dan wordt die Waarheid weer hard en sluit zij andere mensen uit. De Waarheid is een van de vele facetten van de diamant van het leven.