Odd Fellows

In het land van de geisers

Het prachtige Odd Fellowhuis in het centrum van Reykjavik.

Bijna twee weken geleden werd in Reykjavik de tweejaarlijkse Europese Grootlogezitting gehouden. Zo'n Grootlogezitting is een speciaal iets: uit alle landen van Europa waar een landelijke Odd Fellow organisatie is komen afgevaardigden. Er is een zitting en er is een vergadering. Tijdens de vergadering viert de verenigingsdemocratie hoogtij, want daar worden besluiten genomen die betrekking hebben op de aanpak van gezamenlijke Europese uitdagingen.
De zitting, een redelijk plechtige bijeenkomst in de tempel, is een apart verhaal. Heel duidelijk wordt dat ieder land zijn eigen cultuur meeneemt. De scandinavische landen komen ter zitting in rokkostuum met hun prachtige versierde kragen die de Odd Fellows "regalia" noemen. De Duitsers, Polen en Zwitsers tooien zich ook deze kragen, maar zij dragen geen rokkostuum, maar een tuxedo. Nederlanders en Belgen maken ook gebruik van de tuxedo, maar gebruiken als regalia een gekleurd koord met een onder- en bovenhanger. De vrouwelijke Odd Fellows dragen rokkostuum noch tuxedo, maar zijn gekleed in "lang zwart". Verder dragen ze, per land, de regalia zoals hierboven omschreven.

Al deze uiterlijke verscheidenheid kan niet verhinderen dat de Odd Felloworganisatie uitgaat van een principe; nl broederschap. Hoe iemand er uitziet, maakt in wezen geen verschil. Anders gezegd: niet wat je bent, maar hoe je bent; daar gaat het om.

Het gaat de Odd Fellows in IJsland goed: van de 320.000 IJslanders is 2% lid van een loge. Zitting en vergadering werden gehouden in het monumentale Odd Fellowhuis in Reykjavik (zie foto): thuisbasis van een stuk of 15 mannen- en vrouwenloges. Je vindt de Odd Fellowhuizen in heel IJsland. Alleen zijn die wat minder van omvang dan het huis in Reykjaviks
Het was een waar genoegen om geinspireerd te worden door de fantastische organsiatie en dito gastvrijheid van de Odd Fellows in IJsland.