Odd Fellows

Kerstgroet

De Fin Tapio Tatajamäki, de Europese Grootmeester van de Odd Fellows, stuurde onlangs een kerstgroet. In zijn brief vraagt hij zich af wat de Europese vluchtelingenproblematiek voor Odd Fellows betekent.

Een paar fragmenten uit die brief:

"Tienduizenden vluchtelingen zijn dit jaar in Europa aangekomen.

Daardoor staat de gemeenschap in Europa voor een uitdaging als nooit tevoren. We hebben kunnen zien hoe onze medemensen door heel Europa op de best mogelijke manier worden geholpen. Maar we zijn ook getuige geweest  van geweld en haat tegenover nieuwkomers, die als bedreiging worden gezien.

Hoe moeten wij als Europese Odd Fellows omgaan met deze keten van gebeurtenissen, die misschien wel het gevaarlijkste complex van problemen vormt in de recente Europese geschiedenis?

Volgens de Odd Fellow idealen zijn alle mensen elkaars gelijken.
Vanuit dit idee is het onze plicht als Odd Fellows, niemand een etiket op te plakken of onze relatie tot iemand te laten bepalen door nationaliteit, huidskleur religie of anderszins."

Ten slotte roept hij ieder van ons op om mensen in nood te steunen: "Elke avond moeten we ons afvragen of we de dag geleefd hebben volgens onze waarden, of we gesproken hebben overeenkomstig wat we als Odd Fellow hebben geleerd."

Maar geldt dat niet voor ons allemaal?