Odd Fellows

Lezing geeft inzicht

Op vrijdag 30 oktober 2015, organiseerde het Noorder Kampement een openbare lezing in het Odd Fellowhuis te Groningen.
De broedermaaltijd, verzorgd door de Culinaire Vakschool Groningen, lieten de aanwezigen zich goed smaken.
Na de maaltijd een boeiende lezing van Dr. Stefan van der Poel, docent aan Rijksuniversiteit Groningen. Zijn vakgebied moderne Joodse geschiedenis en Politieke en Culturele geschiedenis van Midden- en Oost Europa. Het onderwerp van de lezing "Joden in Noord Nederland".  

Stefan van der Poel gaf in zijn lezing een uiteenzetting van de geschiedenis van de joodse gemeenschap in de stad Groningen van eind achttiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog.
Deze gemeenschap vormde zich met name in en rond de Folkingestraat. Met als middelpunt daarin de synagoge. Ooit zou deze in de jaren zeventig worden gesloopt, echter door toedoen van Lenny Wolgen-Salomons uit Onderdendam die actie ging voeren, werd dit voorkomen. De toenmalige wethouder en latere burgemeester Wallaga (van joodse afkomst) was voor de sloop. Later als burgemeester zei Wallage in een interview dat wethouder Wallage tegen was, maar dat burgemeester Wallage blij is dat de synagoge er nog staat.
Na de pauze ging Van der Poel in op de situatie van de joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog in de stad Groningen. De mannen werden weggevoerd naar werkkampen in Nederland. Later werden de gezinnen herenigd en op transport gezet naar Duitsland. Van de rond 2800 joden die zijn getransporteerd zijn er na de oorlog maar 200 teruggekeerd.
Door de aanwezigen werd ruimschoots gebruik gemaakt tot het stellen van vragen.
Aan het slot van deze zeer geslaagde en in goede sfeer verlopen avond werd een verband gelegd de problematiek van de joden en wat zich nu in ons land afspeelt met betrekking tot het vluchtelingenprobleem.