Odd Fellows

Oog op het Jaarboek

Alziende ogen zijn er in overvloed. In de afgelopen duizenden jaren zijn er zoveel vormen door zoveel culturen gemaakt, dat het je duizelt.
Het Oog deed het goed in de architectuur, zowel profaan als religieus. Vaak tref je in kerken een Alziend Oog aan. Bijvoorbeeld hoog in de koepel, als symbool voor de poort naar hemelen, de zogenaamde zonnedeur. Maar ook in betere burgerwoningen werd vaak op het plafond een oog aangebracht. Zelfs in café's trof je het oog aan als een waarschuwing tegen het innemen van teveel spiritualiën.
Het Alziend Oog is ook afgebeeld op de omslag van Het Odd Fellows jaarboek 2014. Het is een bewerking van het oog zoals dat aangetroffen wordt in het Odd Fellow Palæet  (paleis) te Kopenhagen. Het boek - met als thema "Uitnodigen" - is een kloeke tweede in wat een reeks van jaarboeken moet worden. De inhoud is een aantrekkelijke combinatie van diverse onderwerpen variërend van de samenwerking tussen Europese Odd Fellows, de uitzending van jeugdige essay winnaars naar de VS tot diverse reflecties betreffende de oefening van levenskunst. Kortom: een aanrader.