Odd Fellows

Pension Plan helpt

Enige tijd geleden organiseerde  de gezamenlijke commissie
van de Neptunus en Falga loge uit  Den Helder een werkzitting die was gewijd aan de organisatie en doelstelling van de Stichting “Present”.
Tijdens de bovengenoemde werkzitting maakten de Odd Fellows en de mensen van Stichting "Present" wederzijds kennis met elkaars doelstellingen.

"Present" biedt vrijwilligers uit Den Helder de mogelijkheid om zich onbetaald en op projectbasis in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement. In 2012 heeft Present  meer dan honderd projecten uitgevoerd.

Een coördinator en een vrijwilligersteam van "Present" waren betrokken geraakt bij de situatie van een meervoudig gehandicapte mevrouw. Haar woning moest worden opgeknapt zoals nieuwe laminaatvloeren en schilder- en behangwerk. Maar ook het sanitair moest worden gerenoveerd door de woningeigenaar de “Woningstichting”.  Het bleek dat een en ander in één week te regelen was. Mits mevrouw er dan niet zou zijn. En dat creëerde een probleem....

Hij herinnerde zich de kennismaking met de Odd Fellows een zocht contact met de broeder, die verantwoordelijk was voor de destijds georganiseerde werkzitting. Konden de Odd Fellows hier een helpende hand bieden?
Een weekje weg via het pensionplan zou een oplossing kunnen zijn. Er waren nog wel wat haken en ogen. Zo moest mevrouw begeleid worden, maar ook dat werd opgelost.

Er werd contact gezocht met de Vereniging Thomas Wildey. Die ging aan de slag en al spoedig berichtten zij dat een week geregeld kon worden in een mooie vakantiebungalow in Zuid Limburg (inclusief zakgeld). Haar vriendin in Dordrecht - eveneens gehandicapt - zou haar kunnen begeleiden.

De dames hebben volop genoten. Ondanks het wat mindere weer zijn de dames de gehele week op stap geweest. Beiden reden in een booster en stonden al spoedig bekend om de snelheid waarmee ze zich verplaatsten. Tot en met het drielandenpunt werd de gehele omgeving verkend en werden er bezoeken gebracht aan leuke uitzichtpunten, winkelcentra enz. Via de  thuiszorgorganisatie “Omring” in Den Helder was ook gezorgd voor thuiszorg in de bungalow.

Na een week werd de thuisreis aanvaard. Daar werd zij opgewacht met champagne en bloemen. Toen enige tijd later de loge mevrouw bezocht voor een evaluatie,  bleek ook haar vriendin er voor een paar dagen te zijn. De gemaakte foto’s werden met trots gepresenteerd. Zij kon haar geluk niet op en nog steeds niet.

Al met al een mooi voorbeeld van wat met een goede samenwerking en coördinatie bereikt kan worden.