Geschiedenis van het Alkmaarse Odd Fellowhuis

Het Alkmaarse Odd Fellowhuis kent een rijke geschiedenis. Het pand is omstreeks 1875 gebouwd. In 1905 werd het gekocht door aannemer F. Ringers. Zijn twee zoons vestigden in  het bedrijfspand de firma Gebr. Ringers chocoladefabriek. Tevens werd er een woonhuis aan de linkerzijde gebouwd.
Het bedrijf was zo succesvol met de productie en verkoop van chocolade, dat het bedrijf in 1911 Alkmaar verliet en zijn domicilie kreeg in Rotterdam. Het pand aan het Varnebroek werd teruggekocht door vader F. Ringers, die het gebouw gebruikte als timmermanswerkplaats. Deze situatie zou tot 1945 zo blijven.
Na het einde van de tweede wereldoorlog, huurden de Odd Fellows de eerste verdieping om daar hun wekelijkse zittingen te houden.
In 1959 kregen de Odd Fellows de mogelijkheid het bedrijfspand te kopen. De loges bleven hun bijeenkomsten op de eerste verdieping houden en verhuurden de overige ruimten. In de loop van 1977 vertrokken de huurders en de loges besloten de begane grond te verbouwen tot vergaderruimte.
De bovenverdiepingen zijn sindsdien verhuurd aan derden.

Uitleg Zegel